top of page
Søk

Stø politisk kurs mot ROBEK

Etter sommerferien har det kommet mange signaler om at det er full krise i kommuneøkonomien. Kommunen bruker langt mer penger enn det er inntektsmessig dekning for. Resultatet er at disposisjonsfondet vil bli tømt i løpet av kort tid. Hvordan skal vi håndtere dette?


I stedet for å diskutere hvordan vi har kommet opp i dette økonomiske uføret, bør vi sette søkelyset på hva som vil skje når disposisjonsfondet vil være tømt i løpet av kort tid.


Slik situasjonen nå er, vil ha betydelige utfordringer med å få på plass et realistisk årsbudsjett for 2025 og tilvarende utfordringer med å sette sammen en realistisk økonomiplan for de neste årene. Resultatet vil trolig bli at vi havner på ROBEK-listen.


Havner vi på ROBEK-listen, innebærer det at alle investeringer og budsjetter må godkjennes av en statlig overformynder. Det økonomiske handlingsrommet blir drastisk redusert og alle politiske ambisjoner om å utvikle kommunen til det beste for innbyggerne, må settes på vent.


Askøylisten frykter at det vil gi store konsekvenser for kommunen dersom vi passivt styrer kommunen mot ROBEK. Kommunens omdømme og attraktivitet som tjenesteyter og arbeidsgiver vil bli alvorlig svekket. Det er også grunn til å spørre hvem som ønsker å bruke fritiden sin til å være lokalpolitiker i en kommune som er satt under administrasjon.


Askøylisten mener det er helt nødvendig med radikale tiltak for å redusere kostnader. Vi må også øke inntektene gjennom bruk av eiendomsskatt.

 

Vår analyse er at det helt nødvendig med eiendomsskatt allerede fra 2025. Dersom den ikke innføres da, vil kommunen ved utløpet av 2026 ha 50 millioner kroner mindre i inntekt enn om vi hadde innført eiendomsskatt allerede neste år.


I siste kommunestyremøte, hadde lokalpolitikere anledning til å ta stilling til Askøylistens tilleggsforslag for å redusere kostnader og til å innføre eiendomsskatt. Dessverre ble alle forslag nedstemt.


Som vanlig når det er utfordringer i kommuneøkonomien, dreide diskusjonen seg hovedsakelig om eiendomsskattens belastninger. Flere argumenterte mot bruk av eiendomsskatt fordi denne alene ikke vil løse kommunens utfordringer. I tillegg var flere opptatt av at den rammer usosialt.


Askøylisten har aldri hevdet at innføring av eiendomsskatten vil løse kommunens økonomiske utfordringer. Men brukt sammen med radikale tiltak for kostnadsreduksjoner, vil den bidra til at det vil være mulig å gjenvinne økonomisk kontroll.


Da vil det være mulig å styre klar av ROBEK-listen. I tillegg vil vi kunne skjerme tjenestene til barn, unge, eldre og andre svake grupper, bedre. Det vil også være økonomisk realistisk å arbeide mot skolenedleggelser.


Det er all grunn til å frykte hva som blir resultatet for kommuneøkonomien med de vedtak kommunestyret gjorde nå på torsdag.


Det blir ikke eiendomsskatt fra 2025, og det uvisst om eiendomsskatt i det hele tatt vil bli brukt for å øke kommunens inntekter. Tiltak for å gjenvinne budsjettkontroll og håndtere kommunens dramatiske økonomiske situasjon, ble nedstemt. Vi tror at resultatet av dette blir at kommunen mister den økonomiske selvråderetten.


Resultatet av det som skjedde i kommunestyret, vil trolig bli en ukontrollert nedskjæring i tjenestetilbud, oppsigelse av ansatte og nedleggelse av skoler og barnehager. Dette er en utvikling stikk i strid med det kommunens innbyggere vil være tjent med.


Det som var mest skuffende i kommunestyremøtet forrige uke, var at de som stemte mot kostnadsreduserende tiltak og innføring av eiendomsskatt, ikke har noen konkrete alternative løsninger for hvordan kommuneøkonomien skal bedres.


Det argumenteres med prinsipper og tom retorikk, og begrunnelser som er basert på politisk spill og taktikkeri. Resultatet er en stø politisk kurs mot ROBEK.


Det er underlig at lokalpolitikere ikke viser reell vilje til å gripe fatt i de alvorlige økonomiske utfordringene kommunen har. Motstandere av eiendomsskatt hevder ofte at det er politisk latskap å bruke denne til å øke kommunens inntekter.


Skal man opprettholde dette synet når den kommunale skuten er i ferd havarere, eller skal man ta alle midler i bruk for å forhindre havariet?


Askøylisten ønsker å ta alle midler i bruk slik at kommunens innbyggere og ansatte ikke får urimelige belastninger når kommuneøkonomien kollapser. Vi mener det er riktig selv om vi ikke blir populære i alle leirer.






   



0 kommentarer

Comments


bottom of page